Учени предлагат нов метод за  боядисване на деним в емблематичния

...
Учени предлагат нов метод за  боядисване на деним в емблематичния
Коментари Харесай

Учени предлагат революционен метод за екологично боядисване на деним

Учени оферират нов способ за  боядисване на деним в емблематичния наследник цвят, който понижава токсичността за околната среда , заяви Агенция Франс Прес.

Всяка година в света се продават близо 4 милиарда чифта панталони от деним. Сега цветът им се получава от синтетично индиго в развой, при който се употребяват токсични химикали и се отделя въглероден двуокис.

Blue jeans are terrible for the environment—but a new discovery could help via
— Ophnell Cumberbatch II (@Ophnell_II)
Учените от Дания и Исландия, които разгласиха откритията си във вторник в списание " Нейчър къмюникейшънс ", са търсили способ за боядисване, който би могъл да реализира същия резултат, само че по по-екологичен метод. Те са разгледали свойствата на индикана - прозрачен прекурсор на индигото, който не изисква толкоз огромно потребление на химикали.

Според експертите е допустимо да се получават огромни количества индикан с вид на ензим, който се съдържа в растението, произвеждащо индиго. Въпреки че на този стадий от производството към момента се употребяват химикали, методът е по-прост и екологичен.

New dyeing method could help jeans shrink toxic problem
— Chemistry News (@ChemistryNews)
Разтвореният във вода индикан може да бъде нанесен върху дънков плат, след което синият му цвят да бъде " задействан " благодарение на ензим или посредством излагане на светлина.  

По този метод въздействието върху околната среда се понижава със 73 % спрямо нормалния способ, при който се употребява светлина, и даже с 92 % при потребление на ензими, настояват откривателите.

Can the multi-billion-dollar denim industry keep producing blue jeans in every shape, size and silhouette, while shrinking oversized levels of hazardous pollution? New research suggests a new dye could be a step in the right direction.
— AFP News Agency (@AFP)
Цената е малко по-висока, само че боядисването е единствено дребна част от разноските за произвеждане на чифт панталони от деним.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР